Festival 2020

3. Jiri Partyka foto B. Renč

 

Vážení příznivci klasické hudby,

ať jste s námi již zakusili jedinečnou, téměř rodinnou atmosféru Lednicko-valtického hudebního festivalu, či jste na stránkách festivalu poprvé, velice Vás zde vítám a děkuji, že se o tuto hudební událost zajímáte. Stejně jako v uplynulých letech máme pro Vás i tentokrát připravenou celou řadu překvapení, novinek, a hlavně velkou porci krásné hudby v podání prvotřídních umělců a souborů. Budu proto velice rád, když si na nás v říjnu uděláte čas a budete s námi sdílet „jubilejní“ 5. ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu.

Těším se s Vámi na viděnou!

S úctou
Jiří Partyka, ředitel a dramaturg LVHF

 

 

 

Lednicko-valtický hudební festival 2020 | 3.– 17. října

 

Program 5. ročníku Lednicko-valtického hudebního festivalu čerpá z bohatých inspiračních zdrojů kulturního odkazu jižní Moravy: folklórních motivů, bohaté židovské kulturní tradice či orientálních prvků Lednicko-valtického areálu. Osm koncertů festivalu tak v roce 2020 propojí vytříbenou estetiku hudby klasické s tradiční lidovou kulturou rozdílných národů a kultur. Hudba se vrátí nejen do oblíbených míst – na zámek Valtice, zámek Lednice, zámek Mikulov a další, ale ani letos se v tomto směru nebojí festival experimentovat a objevovat pro posluchače nové prostory z dílny lichtenštejnských architektů (zámek Wilfersdorf, Rybniční zámeček) a břeclavskou synagogu.

 

So 3. října 2020
LVHF 2020 zahájí 3. října mezinárodně uznávaný soubor Janoska Ensemble ze Slovenska, jehož energická, až téměř ekvilibristická vystoupení jsou čirým gejzírem virtuozity a nespoutané živelnosti, přesně v duchu slov kontrabasisty souboru Julia Darvase: „Rádi bychom vnesli do klasické hudby revoluci. Snažíme se zrestaurovat řadu zapomenutých či ztracených děl klasického repertoáru a oživit jejich interpretaci prvky improvizace po vzoru hudebníků období baroka.“ Koncert se uskuteční v jízdárnách Státního zámku Lednice.

 

Ne 4. října 2020
Témata jako láska, rodina, věčné putování a hledání svého osudu se zrcadlí v emotivních textech židovských písní, které zazní v rámci druhého koncertu LVHF 4. října v břeclavské synagoze v podání Ostrava Klezmer Band. Ten smělým způsobem kombinuje taneční (freylekhs) a vokální židovskou hudbu střední a východní Evropy (klezmer) s prvky jazzové a latinskoamerické hudby. Sólistkou večera bude sopranistka Johana Černohorská. Ke koncertu se váže doprovodný program, ve kterém promluví historička Alena Káňová o významu břeclavské větve rodiny Kuffnerů.

 

St 7. října 2020
Vladaře, politiky, válečníky, hospodáře i hybatele pokroku – to vše po staletí reprezentovali Lichtenštejnové na lednicko-valtickém panství. Svou „duchovní nesmrtelnost“ hledali nejen v symbióze svých aktivit, ale rovněž hledáním inspirace v různých kulturách. Jejich architekti vnesli do krajiny dnešního Lednicko-valtického areálu mimo jiné prvky arabské kultury či dálného východu v podobě Maurské vodárny, Čínského pavilonu nebo slavného Minaretu. O orientálních motivech v lednickém parku pohovoří v rámci doprovodného programu zahradní architekt Přemysl Krejčiřík.

 

Pá 9. října 2020
Česká hudba se pyšní třemi smyčcovými kvartety, které dobyly svět: Z mého života, Listy důvěrnými a Americkým kvartetem Antonína Dvořáka. Dva z nich – Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“ Bedřicha Smetany a Smyčcový kvartet č. 2 „Listy důvěrné“ Leoše Janáčka – zazní na koncertě jednoho z nejpozoruhodnějších komorních ansámblů světa, držitele šesti prestižních Cen Gramophone, Pavel Haas Quartet. Naprosto výjimečný večer v Rytířském sále zámku Lednice. Poslední vstupenky v prodeji!

 

So 10. října 2020
Čtvrtý koncert festivalu nabídne nejen zajímavé obsazení, ale rovněž světovou premiéru. Koncert propojí dva výjimečné soubory rozdílných hudebních světů – Janáčkův komorní orchestr a Ensemble FLAIR, jehož nástrojové obsazení vychází z moravské lidové tradice. Sólistou pak bude legendární český houslista Václav Hudeček. Výjimečný večer na zámku Mikulov si s námi můžete vychutnat v sobotu 10. října.

 

Ne 11. října 2020
150. výročí narození významného českého pedagoga, skladatele a milovníka lidové kultury Vítězslava Nováka si připomeneme 11. října v nově zrekonstruovaném Rybničním zámečku nedaleko Lednice. Prostor jako stvořený pro koncerty komorní hudby přivítá soubor složený z předních zástupců mladé české umělecké generace, držitele Ceny Českého spolku pro komorní hudbu 2017, Lobkowicz Trio.

 

St 14. října 2020
Každému festivalu sluší malý výlet. I proto se vydáváme společně s projektem FolkloreClassic a jeho hlavní protagonistkou Markétou Janouškovou do Rakouska na půvabný lichtenštejnský zámeček Wilfersdorf. K našim jižním sousedům importujeme 14. října vedle autorské tvorby FolkloreClassic rovněž temperamentní hudbu slovenských, rumunských a maďarských autorů a moravské lidové písně a tance v úpravě Leoše Janáčka.

 

Pá 16. října 2020
V zámeckém divadle Valtice vystoupí 16. října v českém debutu španělská kytaristka Andrea Gonzalez Caballero. Vítězka mezinárodních kytarových soutěží v Římě a ve Valencii představí posluchačům temperamentní skladby španělských autorů. Jejím uměleckým partnerem bude houslista Jiří Partyka.

 

Ne 17. října 2020
Jubilejní 5. ročník LVHF zakončí v historických prostorách jízdárny zámku Valtice dnes již ikonická skupina Čechomor, která se mezi klasickou hudbou a moravským folklórem pohybuje několik desetiletí. Za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc a pod taktovkou předního českého dirigenta, skladatele a aranžéra Jana Kučery zazní písně z legendárního alba „Proměny“ doplněné o několik nových titulů v úpravě Adama Sztaba. Součástí vstupenky je pozvání na besedu s předním jihomoravským malířem a grafikem Antonínem Vojtkem.

 

Koncerty pro školy 5. a 6. října
Čtyř edukačních koncertů v Břeclavi, Valticích, Lednici a Mikulově se tentokrát ujme skvělé Trio Českého rozhlasu. A co se děti dozvědí? Budeme si povídat o hoboji, klarinetu a fagotu, jejich vzhledu, rozdílech i podobnostech, možnostech hry a dalších zajímavostech. Také se podíváme na práci hudebníka a jeho přípravu na koncert. A při čtení příběhu se společně zamyslíme, jak na nás hudba působí a jaké vyvolává emoce. Zazní skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Koncerty jsou určeny školám v rámci výuky. Vstup zdarma, avšak místa je nutné předem rezervovat.

 

Vybrali jste si svůj koncert? Vstupenky na LVHF 2020 můžete zakoupit přímo na těchto webových stránkách v sekci program.
Potřebujete poradit? Volejte na naši zákaznickou linku +420 777 324 134 nebo nám napište na e-mailovou adresu prodej@lvhf.cz.

Těšíme se na viděnou!
Váš festivalový tým

 

Nad letošním ročníkem LVHF 2020 převzali záštitu ministr kultury České republiky PhDr. Lubomír Zaorálek a hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek

 

IMG 5598

Zastita hejtman JMK